25 lis 2010

PARMA - miasto szynki i sera

Dzis powracamy znow do regionu Emilia-Romania na tzw. Pianure Padanska do jednego z bardziej uroczych miast tej czesci Wloch.

Parma (Emilia-Romania) - to bliko 200 tysieczne miasto zawdziecza swoja miedzynarodowa slawe glownie dzieki szynce parmenskiej oraz wyrobom zlotego sera "parmiggiano reggiano". Nie mozna jednak zapominac, ze miasto to, obok znanego uniwersytetu, posiada rowniez urocze centrum z licznymi zabytkami.

Przybywajac do Parmy pociagiem po okolo 5 minutach drogi dochodzimy do Palazzo della Pilotta, ktory jest glownym kulturalnym i historycznym osrodkiem miasta.



Przechodzac pod jedna z bram znajdujemy sie na Strada Duomo, ktora prowadzi do Piazza Duomo, przy ktorym znajduja sie Duomo, czyli piekna parmenska katedra oraz Battistero - parmenskie baptysterium.




Spod katedry warto wybrac sie na spacer podazajac uliczkami Parmy, aby moc podziwiac jej piekne, stare kamienice czy pieknie zdobione koscioly.



Po spacerze czas na odpoczynek:) Najlepszym miejscem w Parmie na chwile relaksu wsrod zieleni i spiewu ptakow jest Parco Ducale, w ktorym podziwiac mozna przepiekny Palazzo Ducale.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz